Werken met Waterlandschappen

Een natuurinclusieve inrichting van grote wateren koppelen aan een krachtige economie, dat is de kern van het project ‘Werken met Waterlandschappen’. Of die verbinding mogelijk is en hoe die eruitziet in de praktijk, onderzoekt een breed consortium van onderzoeksinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De nadruk ligt op het waterlandschap achter en tussen de dijken.

Het onderzoek vindt plaats in drie gebieden: de Noord-Hollandse IJsselmeerkust (Koopmanspolder), de Zuidwestelijke Delta (Schelde estuarium) en de regio Eems-Dollard. Het uiteindelijke doel: een natuurinclusieve inrichting van grote wateren koppelen aan verdienmodellen voor recreatie, landgebruik en waterbouw. Ook streeft de coalitie naar een leeromgeving waarin inzichten uit het onderzoek direct vertaald worden naar andere (toekomstige) inrichtingstrajecten in de landwaterovergangszones.

Het project is bijzonder omdat de verdienmodellen voor recreatie, landgebruik en waterbouw centraal staan. Aan de hand van die verdienmodellen zoeken we naar oplossingen voor maatschappelijke opgaven, zoals waterberging, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Met de uitkomsten van het project hoopt de coalitie te bepalen of de concepten ook toepasbaar zijn in andere gebieden in Nederland.

Kust Westerschelde bij Zeeuws-Vlaanderen

Recreatieve voor- en achteroever bij de Koopmanspolder

Nieuws

Eerste voorjaarsveldwerkdag in de Koopmanspolder

Een voorjaarsveldwerkdag is niet alleen een mooi woord voor Scrabble. In dit geval is het een vrolijk woord voor een zinvolle, leuke dag voor onderzoekers in de Koopmanspolder. Zij bemonsterden waterdiertjes en vissen. De helft van alle meetpunten is bezocht voor de kleine beestjes en er is begonnen aan een visexperiment.

Eerste werkatelier Werken met Waterlandschappen in Zeeuws-Vlaanderen

Er was geen betere locatie denkbaar voor het eerste werkatelier van Werken met Waterlandschappen dan het Kustlaboratorium in Waterdunen. Het gebied in Zeeuws-Vlaanderen vormde daarmee een goede inspiratiebron voor de deelnemers aan het eerste werkatelier van de living lab ‘Waterkerende landschappen’.

Veel energie tijdens eerste bootcamp Waterlandschappen

Op dinsdag 16 november was de eerste bootcamp van Werken met Waterlandschappen. De online bijeenkomst bracht zo’n dertig professionals bijeen van overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zij bespraken de voortgang in de twee living labs.
© Copyright - Werken met Waterlandschappen